اینفوگرافیک و تاریخچه ی آن
در سال های اخیر اینفوگرافیک به طور چشم گیری گسترش یافته است و به صورت وسیع برای انتقال مطالب به مخاطب به کار گرفته شده است. اینفوگرافیک با ساده سازی موضوعات و مسائل پیچیده و تبدیل آن ها به فرم ساده، به کلی دنیای ارتباط با مخاطب را تغییر داده است. ظاهر ساده و در عین حال زیبای اینفوگرافیک باعث جذب طرفداران بسیاری شده است.
برای درک بهتر اینفوگرافیک، لازم است بدانید اینفوگرافیک از کجا آمده است. اینفوگرافیک از دو واژه ی Information به معنی اطلاعات و Graphic به معنی گرافیک تشکیل شده است. Infographic نمایش گرافیکی از داده ها و اطلاعات است که با نگاه اول، مخاطب مفهوم آن را درک کند. یک اینفوگرافیک از حداقل متن استفاده می کند و ابزاری بسیار کاربردی برای نشان دان داده ها، نقشه ها، مسیر ها و … می باشد. اینفوگرافیک به شکل ابتدایی اولین بار توسط انسان های غار نشین و همچنین تمدن های قدیمی به کار گرفته شد که مفاهیم و موضوعات را با نقاشی به همدیگر انتقال می دادند که با پدید آمدن کامپیوتر و اینترنت، به این شکل پیشرفته ی امروزی در آمده است.
انواع اینفوگرافیک
اینفوگرافیک به شکل های گوناگونی وجود دارد. و بر مبنای موضوع و نوع داده ها و مخاطب هدف در دسته بندی های گوناگون ظاهر می شوند. در زیر مهم ترین و پرکار برد ترین نوع های اینفوگرافیک را برای شما شرح خواهم داد.
Information Infographic یا اینفوگرافیک اطلاعات محور
در این نوع اینفوگرافیک نسبت به بقیه، از متن و کلمات بیشتری استفاده می شود. البته ممکن است گرافیک آن توسط آیکون ها، رنگ ها و سایر عناصر بصری تقویت شود ولی تاکید اصلی این نوع اینفوگرافیک بر روی متن است.
Timeline Infographic اینفوگرافیک زمان محور
این نوع اینفوگرافیک رویداد ها و اقدامات را بر اساس زمان رخ دادن بیان می کند. و اغلب برای نشان دادن توسعه ی یک محصول، روند تاریخی و یا بیان یک ایده به کار می رود. شکل ظاهری این نوع اینفوگرافیک می تواند به صور افقی، عمودی و یا پیچ خورده باشد. فرم عمودی و پیچ خورده معمولا باعث جذابیت بیشتری می شود. ولی شکل افقی آن بیشتر در پوستر و بنر ها و جاهایی که محدودیتی برای فضا وجود ندارد استفاده می شود.
Charts Infographic اینفوگرافیک نموداری
این نوع اینفوگرافیک همان طور که از اسمش پیداست اطلاعات را بر اساس نمودار بیان می کند. رنگ ها، اشکال و آیکون ها هم ممکن است برای تاکید و یا توضیحات اضافه به کار برده شوند. نمودار ها در مقایسه با بقیه بهترین نتیجه را به مخاطب می رسانند. مقایسه تعداد دانشجویان دانشگاه های کشور یا تعدا کاربران شبکه های اجتماعی مختلف و یا جمعیت قاره ها از مثال هایی هستند که می توان برای این مدل اینفوگرافیک بیان کرد.
How to Infographic اینفوگرافیک چگونه یا چطور
این نوع اینفوگرافی قدم های رسیدن به یه نتیجه ی دلخواه را توضیح می دهد. معمولا در این نوع اینفوگرافیک هر مرحله، مرحله ی قبل خودش را تایید و اثبات می کند.
Process Infographic اینفوگرافیک پردازشی
اینفوگرافیک پردازشی شبیه How to Infographic می باشد. نکته ی کلیدی این نوع اینفوگرافیک آنست که فرایند های تصمیم گیری در یک کار رامشخص می کند که آیا درست است یا غلط. هر مرحله با خط و پیکان به مرحله ی دیگری وصل می شود. بررسی خط مونتاژ، برنامه نویسی نرم افزار و برنامه ریزی یک پروژه مثال هایی از کاربرد این نوع اینفوگرافیک می باشد.
Comparison Infographic اینفوگرافیک مقایسه ای
اینفوگرافیک مقایسه ای شباهت ها و تفاوت های بین دو یا چند محصول، افراد، مکان ها، حوادث، ایده ها یا افراد را بررسی می کند. این اینفوگرافیک یک مقاسیه ایجاد می کند و به شناسایی نکات مثبت و منفی موضوعات مورد بحث کمک می کند.
Number Infographic اینفوگرافیک عددی
این نوع اینفوگرافیک بر روی اعداد تاکید زیادی دارد. مثلا نشان دادن تعداد افراد منتظر برای دریافت وام مسکن.
Resume Infographic اینفوگرافیک رزومه
این نوع اینفوگرافیک وضعیت حرفه ی افراد، مدارک تحصیلی و گواهینامه های یک فرد را به صورت بصری به تصویر می کشد. اکثر شغل ها مهارت های خاصی را طلب می کنند بنابراین این نوع اینفوگرافیک به راحتی افراد را بر اساس تخصص هایشان جدا می کند.
عناصر بصری و گرافیکی مهم در اینفوگرافیک
دانستن انواع اینفوگرافیک ها به تنهایی کافی نیست و باید عناصر بصری را به خوبی در آن ها رعایت کنید تا بهترین نتیجه را به دست بیاورید. که در ادامه این مقاله از وب سایت با آن ها آشنا خواهید شد.
رنگ در اینفوگرافیک
رنگ ها یکی از مهم ترین عناصر اینفوگرافیک هستند بنابراین زمان بیشتری را صرف انتخاب رنگ کنید. رنگ ها می توانند اطلاعات را برجسته و خوانا یا مبهم و نامفهوم نشان دهند. با استفاده از رنگ ها می توانید مطالب را از یکدیگر جدا سازید.
در هنگام مقایسه دو چیز حتما از رنگ هایی که تضاد زیادی با هم دارند استفاده کنید. به عنوان مثال رنگ مشکی و خاکستری اصلا گزینه های مناسبی نخواهند بود. در انتخاب نوع رنگ و پس زمینه آن بسیار دقت کنید و سعی کنید رنگ متن را بر اساس پس زمینه ای که دارد انتخاب کنید مثلا متن سفید رنگ در بکگراند زرد به شدت خوانا است. یا اینکه قرار دادن یک اینفوگرافیک با زمینه ی سفید در یک وب سایت با زمینه ی سفید تشخیص محل شروع اینفوگرافیک را با مشکل روبه رو می کند. رنگ های قرمز و آبی نشان دهنده ی ثبات و اعتماد هستند به همین دلیل اکثر برند ها و خدمات دهنده های مالی در معرفی خود از این نوع رنگ ها استفاده می کنند. یا مثلا رنگ سبز بیشتر برای سلامت و محیط زیست به کار می رود.
نکته: درطرح های خودتان بیشتر از پنج رنگ متفاوت استفاده نکنید ولی می توانید از شکل های مختلف یک رنگ استفاده ببرید مثلا استفاده از رنگ قرمز با شدت های متفاوت.
فونت در اینفوگرافیک
تعداد فونت ها در چند سال اخیر به طور چشمگیری افزایش یافته است. فونت ها را می توان به روش های مختلف طبقه بندی کرد اما بسیاری از کارشناسان آن ها را به چهار دسته ی Serif، Sans-Serif, Script و Decorative تقسیم کرده اند.
همانند رنگ ها باید هنگام استفاده از فونت ها در اینفوگرافیک دقت کنید. فونتی که انتخاب می کنید باید به راحتی با خواننده ارتباط برقرار کند و خوانایی مناسبی داشته باشد تا مخاطب را دچار سردرگمی نکند. البته فقط نوع فونت نیست که باید به آن توجه کنید، شما همچنین باید بدانید چه موقع قسمتی از متن را برجسته (Bold) و یا کج (Italic) کنید. استفاده از حالت برجسته (Bold) برای نمایش سرفصل ها یا قسمت هایی که نیاز به توجه بیشتر دارند بسیار مناسب است.
آیکون ها در اینفوگرافیک
آیکون ها علاوه بر زیبایی زیادی که به کار شما می دهند باعث می شوند توجه مخاطب به موضوع هم بیشتر شود و بیننده را به مطالعه اینفوگرافیک تشویق می کند. یک آیکون به تنهایی می تواند یک پاراگراف را بیان کند.
در رابطه با هر موضوعی که کار می کنید به راحتی می توانید با سرچ در اینترنت آیکون مربوط به آن موضوع را پیدا کنید.
دقت داشته باشید که نوع آیکون و رنگ آن را با نوع و رنگ فونت و همچنین رنگ پس زمینه ست کنید.
تصاویر در اینفوگرافیک
بیشتر قوانینی که در مورد آیکون ها گفته شد برای تصاویر نیز صادق هستند. در انتخاب رنگ تصاویر دقت کنید و مطمئن باشید که با رنگ پس زمینه سازگار هستند. سعی کنید از تصاویر جدید استفاده کنید نه تصویر هایی که به صورت گسترده در وب و سایر اینفوگرافیک ها وجود دارند و ممکن است مخاطب از قبل آن ها را دیده باشد چون حتی اگر اینفوگرافیک بیانگر ایده ی جدید ی باشد ولی باعث خستگی و رنجش کاربر خواهد شد.
نتیجه گیری
اینفوگرافیک ابزاری مناسب برای تجزیه و تحلیل داده ها و نمایش اطلاعات می باشد و قطعا اگر شما کالا یا هر خدمات دیگری که ارائه می دهید را به صورت جذاب به مخاطب کعرفی کنید نتیجه ی چند برابر خواهید گرفت. ابزار ها و نرم افزار های زیادی برای خلق اینفوگرافیک وجود دارند که می توان به فتوشاپ، ایلستریتور، پاورپوینت، کورل دراو و … اشاره کرد.